فهرست مطالب

مطالعات اقتصاد انرژی - پیاپی 77 (تابستان 1402)

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 77 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مطهره سنبله کار*، جلال دهنوی، نرگس حاجی ملا درویش صفحات 1-31

    بهینه سازی مصرف انرژی یکی از مهم ترین مسایل فعلی جهان برای کنترل مسایل زیست محیطی است. در همین زمینه، پژوهشگران و اندیشمندان متعددی تلاش کردند تا راه حل های مختلفی را برای کاهش مصرف برق ارایه دهند. دانشمندان اقتصاد رفتاری در تلاش اند تا با استفاده از ابزارهای مختلف علوم و بینش های رفتاری راه حل های کم هزینه با بالاتری سطح اثرگذاری مداخله را ارایه دهند. یکی از روش های نوظهور مبتنی بر بینش های رفتاری، گیمیفیکیشن یا بازی وارسازی است که با استفاده از عناصر بازی تلاش می کند رفتار مخاطب خود را در جهت اهداف طراح، دستخوش تغییر قرار دهد. در پژوهش حاضر تلاش شد تا بامطالعه گیمیفیکیشن انجام شده در قبوض برق شهروندان ساکن تهران، نتایج حاصل از مداخله در نمونه آماری 2 هزار 500 واحد نمونه ای از مشترکین خانگی مناطق شمال و جنوب، شرق و غرب و مرکز تهران به عنوان مقاطع مدل در سری زمانی فروردین 1397 تا آذرماه 1401، به شیوه مدل سازی داده های پانلی استخراج گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد که اجرای گیمیفیکیشن مصرف برق را در دوره پس از مداخله به میزان 0.04 درصد کاهش داده است.

    کلیدواژگان: انرژی برق، تغییر رفتار، داده های پانلی، گیمیفیکیشن، مصرف کننده، بینش های رفتاری
  • وحید سلیمی، مهدی پیری* صفحات 33-57

    منابع انرژی تجدید پذیر شامل انرژی باد، انرژی خورشیدی، انرژی آب، انرژی زیست توده، انرژی زمین گرمایی، انرژی دریایی و سایر انرژی های غیر فسیلی نقش بسیار مهمی در امنیت انرژی، توسعه اجتماعی و اقتصادی، دسترسی به انرژی، تضمین تامین انرژی در طولانی مدت، کاهش تغییرات آب و هوایی و کاهش اثرات زیست محیطی و بهداشتی دارند. امروزه با توجه به اهمیت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر به جای انرژی های فسیلی، کشورهای زیادی با تصویب قوانین و مقررات و اتخاذ سیاست های تشویقی و حمایتی، در پی جایگزین سازی منابع انرژی خود هستند.
    پژوهشگر در این پژوهش با روش تحقیق کتابخانه ای به مطالعه تطبیقی قوانین و مقررات و بررسی برنامه ها و سیاست های تشویق کننده توسعه انرژی پاک در اتحادیه اروپا، چین و ایران به عنوان فناوری های اصلی برق تجدیدپذیر مشترک در هر کشور می پردازد و الزامات قانونی برای گسترش و توسعه انرژی های تجدیدپذیر در این کشورها را مورد بررسی قرار می دهد و وضعیت حقوقی ایران جهت گذار از انرژی فسیلی به پاک را تبیین نموده و این نتیجه به دست آمد که ایران برخلاف سایر کشورهای موفق در این زمینه، فاقد قانون خاص مدون در این زمینه بوده و از سیاست های تشویقی، سیاست خرید تضمینی برق را دنبال می کند.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، سیاست های حمایتی، کشورهای توسعه یافته، هوای پاک، مقررات
  • سید وحید ریحانی نیا*، علی اصغر اسمعیل نیا کتابی، علیرضا دقیقی اصلی صفحات 59-96

    گستردگی،پیچیدگی وتنوع طرح های صنعت نفت وگاز به ویژه دربخش بالادستی، اهمیت اولویت بندی این طرح ها را جهت نیل به اهداف موردنظر دوچندان ساخته است. دراین تحقیق براساس آمار واطلاعات مربوط به طرح های سرمایه ای بالادستی نفت وشاخص ها ومعیارهایی که منعکس کننده اهمیت پروژه های بخش سرمایه ای نفت می باشند،اولویت بندی آن ها صورت گرفته است. براساس تجربیات کارشناسان وخبرگان نفت وانرژی وهمچنین محاسبات کمی شاخص های مورد نظر براساس اطلاعات موجود، 20 معیار و شاخص مناسب برای اولویت بندی74 طرح سرمایه ای بخش بالادستی نفت ذیل5 شرکت تولیدی اصلی نفت و گاز،مورد تایید سازمان برنامه وبودجه،شناسایی شده وبا استفاده از روش ها والگوهای بکارگیری همزمان شاخص ها ومعیارها،از طریق روش تصمیم گیری چندمعیاره،طرح های مورد نظر اولویت بندی شده است. مدل مورد استفاده دراین تحقیق کاربردی،الگو یا مدل های تصمیم گیری چند معیاره برای حل مسیله می باشد. شاخص سازی برای طرح های سرمایه ای نفت وتشکیل ماتریس تصمیم گیری طرح ها براساس شاخص ها، تبدیل شاخص های کیفی به کمی، بی مقیاس سازی شاخص ها، ارزیابی اوزان شاخص ها ودر نهایت دستیابی به مدل تصمیم گیری مناسب برای اولویت بندی طرح ها دراین تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است. پرسش اصلی تحقیق این است که بدانیم معیارها وشاخص های مهم در اولویت بندی طرح های تولیدی وعملیاتی (سرمایه ای) نفت کدامند و با تاکید براستفاده از الگوهای تصمیم گیری چند معیاره و اولویت بندی طرح های تولیدی و عملیاتی (سرمایه ای) نفت، اولویت بندی مطلوب این طرح ها چگونه حاصل می شود.

    کلیدواژگان: منابع هیدروکربوری، تحلیل طرح ها، اولویت بندی پروژه ها، تئوری تصمیم گیری
  • سید جعفر مولایی، سید نعمت الله موسوی*، عباس امینی فر صفحات 97-132

    نفت و فراورده های نفتی یکی از مواهب خدادادی است که در اختیار برخی از کشورهای دنیا قرار گفته است.  از طرف دیگر با توجه به اهمیتی که بازارهای مالی داخلی در سالهای اخیر در دنیا پیدا کردند برای بررسی دقیقتر ارتباط بین رشد اقتصادی و درآمدهای نفتی لزوم توجه به بازارهای مالی داخلی حایز اهمیت است. بر همین اساس، در این تحقیق به بررسی درامدهای نفتی و رشد اقتصادی با تاکید بر بازارهای مالی داخلی در کشورهای تولیدکننده نفت خام با استفاده از روش Panelvar در بازه زمانی 2020-2000 پرداخته شده است. نتایج نشان داد که GDP با یک و دو دوره وقفه، درآمدهای نفتی با یک، سه و چهار دوره وقفه بر GDP تاثیرگذار است. GDP با چهار دوره وقفه اعتبارات داخلی به بخش خصوصی توسط بانک ها با دو، سه و چهار دوره وقفه، درآمدهای نفتی با یک، دو و چهار دوره وقفه؛ اعتبارت خصوصی توسط بانکهای پولی و سایر موسسات مالی به تولید ناخالص داخلی با دو، سه و چهار دوره وقفه بر درآمدهای نفتی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، رشد اقتصادی، بازارهای مالی داخلی، PanelVar
  • رضا اعتصامی، محسن مددی، رضا اشرف گنجویی* صفحات 133-161

    عدم قطعیت موجود در متغیرهای اقتصادی آثار جبران ناپذیری را به جامعه تحمیل می کند. بنابراین جلوگیری از تبعات عدم قطعیت موجود در اقتصاد امری ضروری است. یکی از این پدیده ها تاثیر عدم قطعیت در توزیع مصرف برق بر نابرابری بین دهک های درآمدی است. از این رو بررسی تاثیر عدم قطعیت در اقتصاد بر توزیع درآمد نیازمند مدلسازی دقیق است. در این مقاله با استفاده از مدل رگرسیون فازی با ضرایب متقارن و نا متقارن در محیط برنامه متلب وگمز به بررسی تاثیر عدم قطعیت در توزیع مصرف برق بر ضریب جینی دهک های درآمدی در ایران برای دوره زمانی 1399- 1375 پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که دامنه ی پهنای راست و چپ ضریب جینی تمام دهک های درآمدی به جز دهک چهارم، پنجم و هشتم تا سال1390 انحراف قابل توجهی نداشته است. اما از سال 1390 به بعد دامنه انحراف پهنای راست و چپ افزایش یافته است که بیانگر افزایش نابرابری در توزیع درآمد در سال های مذکور است. این موضوع اهمیت توزیع مصرف برق را در کاهش نابرابری درآمد تا حد پهنای چپ بر توزیع درآمد برجسته می کند. ارزیابی نتایج نشان دهنده کارایی فوق العاده مدل رگرسیون با ضرایب فازی است.

    کلیدواژگان: عدم قطعیت در مصرف برق، دهک های درآمدی، رگرسیون فازی
  • عاطفه دل گرم*، مصیب پهلوانی، مرجان رادنیا صفحات 163-191

    مسایل زیست محیطی که عمدتا از انتشار گازهای گلخانه ای ناشی می شود، در دوران معاصر ما در اقتصادهای در حال توسعه و توسعه یافته به دلیل زوال زیست محیطی بحث های پیشرو را به خود اختصاص داده است. مصرف انرژی مستقیم ترین منبع انتشار کربن می باشد، پیشرفت فناوری انرژی میتواند مستقیما بر انتشار دی اکسید کربن تاثیر بگذارد. به عبارتی پیشرفت تکنولوژی می تواند سبب کاهش مصرف انرژی شود و به تعقیب آن انتشار دی اکسیدکربن را کاهش دهد. هدف این مطالعه تاثیر پیشرفت فناوری بر کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن در بازه زمانی 2000 الی 2021 برای منتخبی از کشورهای عضو پیمان شانگهای با استفاده از الگوی پانل و روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) بود. نتایج این تحقیق و ضرایب متغیرهای موردبررسی حاکی از تاثیر منفی و معنادار متغیرهای تحقیق و توسعه و سرمایه انسانی بر انتشار CO2 بود؛ و برای متغیرهای صنعت، باز بودن تجارت و مصرف انرژی های اولیه نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار بر انتشار CO2 داشته است. همچنین اثر متغیرهای نرخ رشد جمعیت و نرخ رشد واقعی اقتصادی بر انتشار CO2 بی معنا بوده است. با توجه به نتایج پیشنهاد می گردد که کشورهای عضو پیمان شانگهای با ایجاد پیمان های همکاری در زمینه انتقال فناوری پاک در جهت کاهش انتشار گاز دی اکسیدکربن اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: پیشرفت فناوری، انتشار دی اکسید کربن CO2، رشد اقتصادی، گشتاورهای تعمیم یافتهGMM
  • لیدا باوندپور، حمیدرضا وکیلی فرد*، بهمن بنی مهد صفحات 193-217

    امروزه فعالیت نفت و گاز و پتروشیمی به دلیل ماهیت تکنولوژی آن، بالقوه محیط زیست را آلوده می کند. در صورت عدم توجه به پیامدها و مسایل زیست محیطی باید هزینه های کلانی برای رفع خسارت و ضایعات ناشی از به این موضوع صرف شود. حسابداری مدیریت زیست محیطی  به عنوان ابزار نوین مدیریت, از طریق ارتقای پاسخگویی زیست محیطی, عملکرد زیست محیطی و مالی سازمان را بهبود می بخشد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی معیارهای مناسب برای حسابداری مدیریت محیط زیست در صنعت نفت و گاز  و پتروشیمی می باشد. به منظور دستیابی به این مهم، پژوهش در طی سال های 1399 و 1400 در دو مرحله مجزا اجرا گردیده. نخست، پس از مطالعه مبانی نظری پژوهش، بنابر نیاز به استفاده ازتجربیات افراد درگیر در موضوع پژوهش، از روش پژوهش کیفی با استفاده از روش دلفی فازی استفاده شد و سپس رتبه بندی عوامل موثر شناسایی شده با کمک تکنیک AHP انجام شد . حاصل محاسبات ارایه شده انتخاب 15 عامل از 24 عامل گذشته نگر می باشد که به ترتیب عبارتند از: مدیریت آب، ارزیابی چرخه عمر محصول، مدیریت انرژی، مدیریت مواد، مدیریت آلودگی، هزینه های حمایت از محیط زیست، تخصیص هزینه ها، حسابداری مواد و جریان انرژی، مدیریت ضایعات، ارزیابی عملکرد، هزینه های جلوگیری از آلودگی، هزینه های تجدید محیط زیست، ارزیابی ریسک اثرات مختلف زیست محیطی، کیفیت بالا و ارزیابی گذشته از تصمیمات مربوط به هزینه های زیست محیطی.

    کلیدواژگان: عوامل گذشته نگر، حسابداری مدیریت محیط زیست، تکنیک دلفی فازی، تکنیک AHP فازی
  • فاطمه یاوری، احمد سرلک*، مریم شریف نژاد، مجتبی قیاسی صفحات 219-251

    پدیده گرم شدن زمین و اثر گلخانه ای ناشی از انتشار آلاینده های جوی و به دنبال آن تهدید حیات بر روی کره زمین امروزه به یکی از چالش های مهم پیش روی حکومت ها و تصمیم سازان اقتصادی آنها تبدیل شده است. انتشار دی اکسید کربن حاصل از سوخت های فسیلی در صنایع نقش قابل توجهی در این آلودگی دارد. حال در کشورهایی که پناهگاه صنایع فرسوده کشورهای توسعه یافته شده اند انتشار گاز دی اکسید کربن ناشی از سوخت های مورد استفاده در صنعت، زیرساخت های نامناسب صنعتی و مصرف زیاد انرژی از دلایل عمده ای است که شرایط زیست محیطی این کشورها را با مخاطره مواجه نموده است. تحقیق حاضر اثر تبادلات ناشی از باز بودن تجاری بر انتشار دی اکسید کربن در کشورهای منطقه منا را طی دوره 2004 تا 2020 بررسی نموده است. و در حین حال با بکارگیری تکنیک های اقتصاد سنجی فضایی اثر متقابل کشورها بر هم در فرایند تولید گاز دی اکسید کربن را مورد توجه قرار داده است. نتایج حاکی از تایید اثر مجاورت فضایی و تاثیر مثبت درجه باز بودن تجاری بر انتشار دی اکسید کربن در کشورهای مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: انتشار دی اکسید کربن، درجه باز بودن تجاری، اقتصاد سنجی فضایی
|
  • Motahare Sonbolekar*, Jalal Dehnavi, Narges Haji Molla Darvish Pages 1-31

    Optimizing energy consumption is one of the most important current issues in the world to control environmental issues. In this context, many researchers and thinkers tried to provide different solutions to reduce electricity consumption. Behavioral economists are trying to provide low-cost solutions with a higher level of intervention using various behavioral science and behavioral insights. One of the emerging methods based on behavioral insights is gamification, which uses game elements to change the behavior of its audience. In the present research, an attempt was made to study the gamification done in the electricity bills of citizens living in Tehran, the results of the intervention in a statistical sample of 25 thousand sample units in Tehran based on different areas of Tehran as model sections in the time series from April 2018 to December 2022. be extracted by panel data modeling. The results of the research show that the implementation of gamification has reduced electricity consumption by 0.04% in the next period.

    Keywords: Behavior change, Behavioral insight, Consumer, Electricity, Gamification, Panel data
  • Vahid Salimi, Mehdi Piri* Pages 33-57

    Renewable energy sources including Energies of wind, solar, water, biomass, geothermal, marine and other non-fossil energy play a very important role in energy security, social and economic development, access to energy, ensuring energy supply in the long term, they reduce climate change and reduce environmental and health effects. Todays, due to the importance of using renewable energy instead of fossil energy, many countries are seeking to replace their energy sources by passing laws and regulations and adopting incentive and support policies.
    In this paper, the researchers are using the library research method to study the comparative laws and regulations and examine the programs and policies encouraging the development of wind, solar, hydroelectricity and biomass energy in the European Union.
     China and the United States are as the main renewable electricity technologies common in each country. It deals with three countries and examines the legal requirements for the expansion and development of renewable energy in these countries.

    Keywords: renewable energy, supporting policies, developed countries, clean air, regulations
  • Seyed Vahid Reyhani Nia*, Ali Asghar Ismail Nia Ketabi, Alireza Daghighi Asli Pages 59-96

    The extent,complexity and diversity of oil and gas industry projects,especially in the upstream sector, have doubled the importance of prioritizing these projects in order to achieve the desired goals. In this research,based on the statistics and information related to upstream oil capital projects and the indicators and criteria that reflect the importance of oil capital sector projects,they have been prioritized. Based on the experiences of oil and energy experts and connoisseur,as well as quantitative calculations of the desired indicators based on the available information,20suitable criteria and indicators for prioritizing74capital projects of the upstream oil sector under the5main oil and gas production companies,approved by the Plan and Budget Organization,It has been identified and using the methods and patterns of simultaneous use of indicators and criteria, through MCDM method,the desired projects have been prioritized.The model used in this applied research is a multi criteria decision making model or models for problem solving.Indexing for oil capital projects and the formation of the decision matrix of the projects based on the indicators, converting qualitative indicators into quantitative,normalization of the indicators, evaluating the weights of the indicators and finally reaching the appropriate decision model for prioritizing the projects have been used in this research.

    Keywords: Hydrocarbon resources, projects analysis, projects prioritization, decision making theory
  • Seyed Jafar Molayi, Nemat Mosavi*, Abbas Aminifar Pages 97-132

    Oil and petroleum products are one of the God-given gifts that have been given to some countries in the world. These countries derive a large part of their annual revenues from oil and its derivatives. The important question that has always been raised in these countries is whether oil revenues can lead to economic growth in these countries. On the other hand, given the importance of domestic financial markets in recent years in the world to examine more closely the relationship between economic growth and oil revenues, it is necessary to pay attention to domestic financial markets. Accordingly, this study examines oil revenues and economic growth with an emphasis on domestic financial markets in crude oil-producing countries using the PanelVar method in the period 2020-2000. The results showed that GDP with one and two breaks, and oil revenues with one, three, and four breaks, affect GDP. GDP with four breaks, domestic lending to the private sector by banks with two, three, and four breaks; Oil revenues with one, two, and four interruption periods; Private credit by monetary banks and other financial institutions to GDP affects oil revenues with two, three, and four interruption periods.

    Keywords: Oil revenues, economic growth, domestic financial markets, PanelVar
  • Reza Etesami, Mohsen Madadi, Reza Ashraf Ganjavi* Pages 133-161

    The uncertainty in economic variables imposes irreparable effects on the society. Therefore, it is necessary to prevent the consequences of uncertainty in the economy. One of these phenomena is the impact of uncertainty in electricity and lighting consumption on inequality between income deciles. Therefore, investigating the impact of uncertainty in the economy on income distribution requires accurate modeling. In this article, by using the fuzzy regression model with symmetric and asymmetric coefficients in the MATLAB and Wegamz environment, the effect of uncertainty in the distribution of electricity consumption on the Gini coefficient of income deciles in Iran for the period of 2015-2018 has been investigated. The results show that the range of the right and left width of the Gini coefficient of all income deciles, except the first and second deciles, did not deviate significantly until 2013. However, since 2010, the range of deviation of the right and left width has increased, which indicates the increase in inequality in income distribution in the mentioned years. This issue highlights the importance of the distribution of electricity and lighting consumption in reducing income inequality to the extent of the left width on the income distribution. The evaluation of the results shows the extraordinary efficiency of the regression model with fuzzy coefficients.

    Keywords: Uncertainty in electricity consumption, income deciles, fuzzy regression
  • Atefeh Delgarm*, Mosayeb Pahlavani, Marjan Radnia Pages 163-191

    Environmental issues which are mainly caused by the emission of greenhouse gases have been the leading debates in our contemporary era in developed and developing economies due to environmental degradation. Energy consumption is the most direct source of carbon emission and the progress of energy technology can directly affect carbon dioxide emission. In other words, the advancement of technology can reduce the consumption of energy and consequently reduces the emission of CO2 . The aim of this study was to investigate the effect of technological progress on the reduction of CO2 emission in the period of 2000-2020 for selected countries of the Shanghai Treaty members by using the panel model and the generalized method of moments. The results of this research and the coefficients of the examined variables indicated a negative and significant effect of R&D and human capital variables on CO2 emission. for industry variables, trade openness and primary energy consumption variables showed a positive and significant effect on CO2 emission. Also, the effect of population growth rate and real economic growth rate variables on CO2 emission has not been significant.

    Keywords: technological progress, CO2 emissions, economic growth, Generalized method of moments
  • Lida Bavandpour, Hamidreza Vakilifard* Pages 193-217

    Environmental management accounting, as a new management tool, improves the environmental and financial performance of the organization through the promotion of environmental accountability. The results of examining the impact of the industry on the presentation of environmental reports show a significant difference in the type of disclosure in different industries.
     The main purpose of this research is to identify the appropriate criteria for environmental management accounting in the oil and gas industry. the research was carried out in two separate stages during the years 2019 and 2018. First, after studying the theoretical foundations of the research , the qualitative research method was used using the fuzzy Delphi method, and then the ranking of the identified effective factors was done with the help of the AHP technique. As a result of the presented calculations, 15 factors were selected from 24 factors related to retrospective factors, which are respectively: water management, product life cycle assessment (LCA), energy management, material management , pollution management, environmental protection costs, Cost allocation , material and energy flow accounting , waste management, performance evaluation, pollution prevention costs, environmental renewal costs, risk assessment of various environmental effects high quality, and past evaluation of decisions related to environmental costs

    Keywords: retrospective factors, environmental management accounting, fuzzy Delphi technique, fuzzy AHP techniq
  • Fatemeh Yavari, Ahmad Sarlak*, Maryam Sharifnejad, Mojtaba Ghiasi Pages 219-251

    global warming and the greenhouse effect caused by the release of atmospheric pollutants and the subsequent threat to life on the planet have become one of the most important challenges facing governments and their economic decision makers. Emission of carbon dioxide from fossil fuels in industries plays a significant role in this pollution. Furthermore , in the countries that have sheltered the worn-out industries of the developed countries, the emission of carbon dioxide gas caused by the fuels used in the industry, inappropriate industrial infrastructure and high energy consumption are the main reasons that endanger the environmental conditions of these countries
    this study has examined the effect of exchanges resulting from trade openness on carbon dioxide emissions in MENA countries during the period from 2004 to 2020. Meanwhile, by using spatial econometric techniques, it has paid attention to the mutual effect of countries on each other in the process of producing carbon dioxide gas. The results indicate the confirmation of the effect of spatial proximity and the positive effect of the degree of commercial openness on the emission of carbon dioxide in the studied countries.

    Keywords: carbon dioxide emissions, degree of trade openness, spatial econometrics